Det finns många olika bollsporter i världen och de har förstås alla en sak gemensamt, nämligen bollar. Hur skiljer sig bollarna åt mellan de olika sporterna och vad finns det egentligen för olika bollar? Här går vi igenom de vanligaste.

Bollar för racketsporter

Tennisbollen är en av de vanligaste bollarna, som de flesta känner väl till, även utan att någonsin spelat tennis. Vanligen är tennisbollen vit eller gul och diametern ligger på omkring 65 – 73 millimeter. När man släpper en tennisboll från en särskild höjd mot underlaget ska den studsa minst 135 centimeter för att vara godkänd. Redan på medeltiden förekom tennisbollar och de tidiga versionerna var bland annat tillverkade av läder. I dagens moderna tennis används gasfyllda tennisbollar. Tennisbollen och även spelet har inspirerat till fler racketsporter exempelvis Squash och Padeltennis. Inom padeltennis används ofta vanliga tennisbollar med det finns riktiga padelbollar som har en något mindre diameter än tennisbollar. Den nedre gränsen blir då 63,5 millimeter jämfört med den för tennisbollar som är 65 millimeter. Inom Squash används en mindre boll som bara väger 23 gram, den är svart och gjord av gummi. Det finns olika bollar som studsar olika högt, och detta anges med olika gula prickar på bollen. Bollar med en gul prick är den vanligaste bollen. Till bordtennis används en liten tunn plastboll, som är mycket lätt. Vanligen är den vit även om andra färger förekommer.

Fotbollen

En av världens största sporter är fotboll, som spelas över hela världen. Enligt reglerna ska en fotboll för vuxenspel ha omkretsen mellan 68 till 70 centimeter. Vikten kan variera mellan 410 gram och 450 gram. En fotboll tillverkas vanligen i läder eller vinyl. Fotbollar finns dessutom i olika storlekar, för att bland annat passa bättre till olika åldrar. Storlekarna är 1 till 5, där storlek 5 är vad vuxna fotbollsspelare använder. Om en boll går sönder under spel måste matchen stoppas, och återupptas vid stället där bollen gick sönder.

Basketboll

Diametern på en basketboll är omkring 72 centimeter till 78 centimeter. Materialet i en basketboll är av gummi, och den är vanligen uppbyggd av 8 paneler. I en basketboll är greppet viktigt då man ska kunna fånga den i luften och dribbla fort mot golvet.

Handbollen

Liksom med en baskeboll, är det med en handboll mycket viktigt att greppet är bra. Vissa spelare använder dessutom klister på sina händer för att få bättre grepp. En handboll har en omkrets på mellan 58 – 60 centimeter.