Det är alltid intressant att ta reda på var olika sporter egentligen kommer ifrån, var de spelades först och hur de kom till. Precis som med de flesta sporter är det svårt att veta exakt var ishockeyn härstammar ifrån. Enligt flera personer som har försökt ta reda på detta har ishockeyn utvecklats allt eftersom från andra sporter. Dessa sporter var främst sådana som spelades när vädret tillät, de anpassades dock till vinterklimatet och det är antagligen därifrån hockeyn kommer. Det finns dock tecken på att en ishockeyliknande sport spelades redan på 1500-talet. Det finns också bevis på att franska fåraherdar använde sig av sina käppar till att spela en sport som gick ut på att de vände käpparna upp och ned och använde dem för att skjuta olika föremål.

Sporten som den ser ut idag kommer uppfanns dock på mitten av 1800-talet i Kanada. Det var dock inte folket från Kanada som utvecklade sporten utan det var engelska soldater som anpassade ett antal kanadensiska sporter. Därefter spelades den första officiella matchen år 1875, dock spelades den inomhus. Sporten kom sedan till Europa på 1900-talet.

När ishockeyn först dök upp i Sverige var det inte många som fastnade för sporten. Detta berodde på att man spelade bandy istället och de flesta tyckte att hockeyn var så pass lik bandyn att det kändes onödigt att börja med en sport som gick till på i stort sett samma sätt. Trots att bandyn inte alltid spelades på is var det inte ovanligt att även detta skedde, vilket gjorde sporterna ännu mer lika varandra.

Tack vare OS år 1920 började dock ishockeyn växa i popularitet även i Sverige och cirka två år senare bildades Svenska ishockeyföreningen. Trots att hockeyn började spelas mer och mer var det först efter år 1950 som ishockeyn började gå om bandyn som publiksport. Bandyn var fortfarande den sport som de flesta valde men på 70-talet hade hockeyn gått om bandyn helt och började ses som en av Sveriges nationalsporter.

För ishockeyn var det endast herrar som spelade till en början, precis som i de andra flesta sporter. Men det tog inte särskilt lång tid innan detta ändrades. Redan på slutet av 1960-talet hade det börjat spelas dammatcher runt om i landet.