Alla olika sporter har utvecklats i flera länder under flera tidsperioder. Vissa sporter går att spåra så långt tillbaka som 4500 f.Kr. medan andra sporter först uppkom under 1900-talet. De flesta sporter sägs dessutom ha uppkommit från en justering av en sport som redan funnits, vilket gör att många sporter går att spåra tillbaka till samma start.

Bowlingen är flera tusen år gammal

På 1930-talet öppnade en arkeolog en egyptisk kammare som sägs härstamma från 3200 f.Kr. Förutom sådant han hade förväntat sig att hitta upptäckte han även ett antal urgamla bowlingkäglor. Tack vare dessa kunde han då göra en gissning om att bowlingen fanns redan för över 5000 år sedan. Det finns dock en chans att käglorna använts som något annat, vilket gör att sporten inte är så gammal som de trodde. Men det finns bevis på att bowling spelades för över 1000 år sedan i flera länder runt om i Europa.

Världens äldsta lagsport

Det är inte alltid lätt att gissa vilka sporter som är äldre än andra. Många anser att de populäraste sporterna måste ha en lång historia. Det är inte alltid sant. En av världens äldsta lagsporter är nämligen polo. Det sägs att sporten spelades redan för 2500 år sedan i Persien. På den tiden tros sporten ha använts som en träning för kavalleriet med upp till 100 män i varje lag. Det dröjde fram till slutet av 1800-talet för sporten att sprida sig till Storbritannien och sedan vidare över världen.

Tennis utan racket

Tennis är idag en väldigt stor och populär sport som spelas i flera länder. De flesta känner nog till grunderna för sporten, att det är två spelare mot varandra med ett nät som delar planen. De ska sedan använda en tennisracket till att slå en boll över nätet och försöka samla så många poäng som möjligt. Det intressanta med tennisen är att den tros ha sina rötter från Frankrike på 1100-talet. Sporten spelades då mellan munkar som slog en boll mellan varandra med hjälp av sin handflata. Sporten fortsatte utvecklas med att man började använda en tjock handske för att slå bollen mellan varandra. Det var först på 1500-talet som man började använda en racket.

Golfen uppfanns som ett sätt att roa sig

Det var på 1300-talet i Holland som golfen började sin resa. Det började med att folket letade efter ett sätt att roa sig under vintertiden. De tog med sig långa klubbor och en boll som de sedan slog längs med de frusna kanalerna. Eftersom Holland idkade handel med Skottland på den tiden dröjde det inte länge innan nöjet spred sig vidare. När sporten först kom till hade den inga speciella regler eller traditioner utan de kom till att utvecklas senare.