Var fotbollen kommer ifrån är inte helt säkert. Det har diskuterats en hel del om var sporten först skapades. En av de populäraste åsikterna är att fotbollen utvecklats från tidigare sporter. Det har hittats dokumentationer från 400 f.Kr. om en lagsport som sägs kan ha varit början på dagens populära fotboll. Cujo, som den sporten kallades, spelades i Kina och var en typ av bollsport där två lag deltog mot varandra.

Fotbollen etablerades dock inte förrän på 1800-talet, då sporten började spelas på internatskolor i Storbritannien och var på den tiden en blandning mellan dagens fotboll och rugby. Det var början på utvecklingen av dagens fotboll. År 1863 bildades Englands fotbollsförbund och drygt åtta år senare bröt sig en grupp ur förbundet och bildade Rugby Union. Den brytningen ledde till att den engelska FA-cupen skapades.

I slutet av 1800-talet hade dock fotbollen spridit sig över hela världen. Den första landskampen som spelades utanför Storbritannien skedde mellan USA och Kanada. Trots att sporten nu utvecklats till i stort sett vad dagens fotboll är, såg reglerna annorlunda ut på den tiden. Reglerna fortsatte att utvecklas.

År 1930 spelades fotbolls-VM för första gången och sporten fortsatte att växa och spridas runt om i världen. De flesta länder har idag flera klubbar som sysslar med sporten och dessa länder spelar matcher på en rad olika nivåer. Sporten har blivit så pass stor att idag är det till och med möjligt att utbilda sig inom fotbollen. Över 200 länder spelar idag fotboll och det är möjligt att se flera matcher i stort sett varje dag, både på TV och på internet, tidigare samlades det stora publiker i arenor för att se matcherna.