Att ta hand om sin hälsa är viktigt av flera anledningar. Det gäller inte bara den fysiska hälsan, utan även munhälsan såväl som den mentala hälsan. Att gå till tandläkaren innan ett träningspass är sällan något som påverkar träningen, men har du gjort ett större ingrepp eller en operation är det bra att avstå från träningen.

När du tränar går pulsen upp i hela kroppen. Om du har haft tandvärk som du har fått behandlad hos en tandläkare är det viktigt att du håller pulsen nere en stund efter ingreppet. Detta gäller främst för den som har dragit ut en tand eller opererat ut en tand. Har du en tandinfektion är det också viktigt att avstå från träning och sporter.

Varför ska man inte träna efter tandläkarbesöket?

Har du tagit bort tandsten är det helt okej att gå till gymmet direkt efter besöket. Vid ett större ingrepp bör du dock vila, så att din mun och ditt tandkött får möjlighet att återhämta sig i lugn och ro. Tandköttet är också känt för att vara extra känsligt och blöder lätt. Har du gjort ett större ingrepp och låter pulsen gå upp är det risk för att blödningen tilltar.

Hur länge ska man då vila från träning? Det bästa är naturligtvis att du pratar med din tandläkare, men utför du mycket fysiskt krävande sporter är två till tre dagar att rekommendera. Efter cirka 48 timmar brukar de allra flesta kunna ta upp sina vanliga träningsrutiner igen utan att känna puls eller smärta i tand eller tandkött.